På TT-Lines webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.


A A A

Att köra i Tyskland

Miljözoner i Tyskland

Förutom obligatoriska bilhandlingar, bör du för vissa länder medföra ett grönt försäkringskort. Det är ett internationellt bevis på att bilen är försäkrad. Du skaffar det genom ditt försäkringsbolag. Tänk på att dubbdäck är förbjudna i Tyskland. Vanliga vinterdäck är dock tillåtna. Ta alltid med körkort och registreringsbevis i original, både för bilen och ev. medfört släpfordon. S-märke ska finnas baktill på bilen. Glödlampor, första hjälpen och brandsläckare m.m. rekommenderas eller är obligatoriskt i flera europeiska länder, för att man snabbt ska kunna åtgärda problem på plats. Det är förbjudet att tala i telefon under bilkörningen i flera europeiska länder.

Samtliga resenärer, även personer som inte avkrävs pass/visum, måste på resa mellan Sverige och Tyskland vid anmodan legitimera sig med av myndigheterna godkänd legitimation där medborgarskap framgår.

 

Bila i Europa

Avstånd i kilometer (ca)

Till Trelleborg från:   Från Travemünde till:   Från Rostock till:
Malmö 27   Lübeck 18   Travemünde 128
Helsingborg 104   Hamburg 80   Hamburg 185
Växjö 238   Bremen 180   Berlin 220
Göteborg 310   Hannover 230   Dresden 425
Kalmar 215   Berlin 320   Frankfurt 680
Jönköping 320   Frankfurt 570   München 805
Norrköping 500   München 870   Prag 575
Örebro 557   Bryssel 700   Wien 875
Karlstad 680   Basel 900   Salzburg 920
Stockholm 620   Paris 1000   Innsbruck 920
Oslo 680   Nice 1500   Venedig 1200
Miljözoner i Tyskland

För att få köra personbilar, lastbilar och bussar i tyska städer som infört miljözoner, ”Umweltzonen”, krävs från år 2008 en dekal som monterats på vindrutan. Dekalen heter ”Feinstaubplakette” och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Dekalerna finns i 3 varianter med olika färg. Målet med denna miljöåtgärd är att reducera koncentrationen av skadliga utsläpp. Fordon som saknar miljödekal får inte färdas i miljözonerna. Utebliven eller ej giltig dekal medför böter (Ett bötesbelopp är satt till 40 Euro för dem som saknar dekal och kör i dessa zoner) och eventuellt bärgning från området, detta gäller även för alla utlandsregistrerade fordon.

Miljözoner omfattar endast vissa städers centralare delar.

Bl a. i dessa tyska städer krävs miljödekal:
Berlin, Hannover, Ilsfeld, Köln, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Schwäbisch-Gmünd,
Stuttgart, Tübingen och Bochum,
München, Augsburg, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Heidelberg,
Mühlacker, Pforzheim, Regensburg, Reutlingen,
Herrenberg, Karlsruhe, Nürnberg, Pforzheim, Bremen, Heilbronn och Ulm


Från och med den 1/10 2011 skärps kraven ytterligare, detta kommer att medföra att röd dekal inte längre tillåts i ett antal upprättade miljözoner.
München och Augsburg kommer nu från och med den 1 oktober i år skärpa kraven och tillåter då endast gröna och gula dekaler.
Sedan den 1 januari 2010 får man i Berlins och Hannovers miljözoner bara köra med fordon som har den gröna miljöplaketten i framrutan.

Ytterligare ett antal städer har bestämt sig för att införa miljözoner. Datum är ännu okänt.

Att skaffa en miljödekal?

Det går bra att köpa en miljödekal på plats i Tyskland eller beställa en via Internet. De säljs direkt över disk på någon av tyska TÜV:s stationer (www.tuev-nord.de) och hos ackrediterade bilverkstäder eller något av tyska trafikmyndighetens kontor. Kostnad 5-10 Euro. OBS! Vid köp av miljödekal på plats i Tyskland måste bilens registreringsbevis uppvisas.

Att köpa miljödekal via Internet kostar ca 29,80 för fordon registrerade inom EU och för fordon registrerade i andra europeiska stater för Euro ca 39,80.

Köp din miljödekal.

Mer information finns på:
www.umwelt-plakette.de  (SV)
www.tuev-nord.de
www.gtue.de
www.dekra.de

Boka online

Tyska Turistbyrån

Tel +46 (0)410-56200
Kontakta oss

Webbredaktion
Hitta till oss
Orgnr: 556063-7828

Följ oss på
Facebook Twitter Google Plus

Copyright | Legal statement | Sitemap